Home

Πασίγνωστες επωνυμίες με ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Μέρος 1ο– Η ιστορία πίσω από την επιλογή της επωνυμίας Lego.

lego-field

Το 1934, ο ξυλουργός Ol Kirk Kristiansen ζήτησε από τους υπαλλήλους του να σκεφθούν ένα ωραίο όνομα για την ακμάζουσα εταιρεία παραγωγής παιχνιδιών που είχε ιδρύσει. Τις περισσότερες προτιμήσεις κέρδισαν οι επωνυμίες Legio και Lego.

Το Legio προερχόταν από το legion που σημαίνει λεγεώνα και αφού μιλάμε για παιχνίδια, λεγεώνα παιχνιδιών. Το Lego που τελικά επικράτησε, αποτελούσε σύντμηση της φράσης leg godt, δηλαδή καλό παιχνίδι. Επίσης, στα Λατινικά, lego σημαίνει συλλέγω, το οποίο με το πέρασμα του χρόνου αποδείχθηκε αρκετά ταιριαστό, μιας και τα παιδιά λάτρευαν και κάποια λατρεύουν ακόμη  να αποκτούν όλο και περισσότερα πλαστικά τουβλάκια.

 

Μέρος 2ο – H αυτοκινητοβιομηχανία Kia και οι παχνιδομηχανές Nintendo.

toy

Η παλαιότερη αυτοκινητοβιομηχανία της Κορέας, η Kia, κατάφερε να δηλώσει επαρκώς την προέλευσή της, χρησιμοποιώντας μόλις τρία γράμματα. Έτσι λοιπόν τα δύο πρώτα, ki, είναι το ρήμα πρόερχομαι, ενώ το τελικό a υποδηλώνει την Ασία. Συνεπώς δε χωράει καμία αμφοβολία, τα αυτοκίνητα Kia κατέκτησαν ολόκληρο τον κόσμο, προερχόμενα από την Ασία.

Παραμένοντας στην ίδια ήπειρο, θα ασχοληθούμε με την Nintendo. Η επωνυμία της συνδέεται με τη λέξη Nintendou. Σε ελεύθερη μετράφραση πάντα, Nin σημαίνει εμπιστεύομαι και ten-dou  ουρανός, άρα η επωνυμία μπορεί να αποδοθεί ως «Εμπιστεύσου την τύχη σου στους ουρανούς». Σίγουρα ακούγεται περίεργο, αλλά το γεγονός ότι η Nintendo ξεκίνησε το 1889 κατασκευάζοντας τράπουλες, λειτουργεί επεξηγηματικά.

 

Μέρος 3ο– Τα αθλητικά είδη Adidas, Puma και Reebok.

3_stripes

Η Adidas πήρε το όνομά της από το παρατσούκλι του ιδρυτή της Adolf (Adi) Dassler- “Adi-Das”. Στη συνέχεια μάλιστα, ο αδερφός του Rudolf (Rudi) Dassler ίδρυσε τη δική βιομηχανία παπουτσιών, την οποία ονόμασε Ruda. Αργότερα όμως, αποφάσισε να κάνει τη Ruda, Puma προς τιμήν του ταχύτατου αιλουροειδούς θηλαστικού.

Όσο για τη Reebok οφείλει την ονομασία της σε ένα είδος αντιλόπης που ζει στην Αφρικανική Σαβάνα. Αρχικά, η εταιρεία ονομαζόταν J.W. Foster & Sons.  53 χρόνια μετά όμως, ένας από τους εγγονούς του ιδρυτή της, τη μετονόμασε σε Reebok, αφού είχε διαβάσει για αυτό το είδος αντιλόπης σε ένα λεξικό της Νότιας Αφρικής. Έτσι εξηγείται και  η επιλογής της γραφής Reebok, αντί για την πιο διαδεδομένη βρετανική  Rhebok.

 

Μέρος 4ο– Οι τεχνολογικοί κολοσσοί Sony και Sharp.

audio-sound-waves-img1[1]

Το αρχικό όνομα της Sony  ήταν Tokyo Telecommunications Engineering Corporation (Tokyo Tsoshiu Kogyo KK). Το πολύ πιο εύηχο Sony προέκυψε στην πορεία από τη λατινή λέξη sonus που σημαίνει ήχος. Επίσης, η κοινή προφορά της λέξης σε διάφορες γλώσσες βοήθησε στην καθιέρωσή της, ενώ στην καθομιλουμένη sonny σήμαινε κάποτε έξυπνος νέος. Συνεπώς η εταιρεία, μέσω της αλλαγής της επωνυμίας της, ήθελε να τονίσει ότι οι έξυπνοι νέοι της εργαζόταν πάνω στις νέες τεχνολογίες ήχου και εικόνας.

Όσο για τη Sharp, πήρε το όνομά της από το πρώτο προϊόν που κατασκεύασε ποτέ, το απλό ξύλινο μολύβι που χρησιμοποιούμε έως σήμερα, το οποίο στις αγγλόφωνες χώρες ονομάζεται sharp pencil.

 

Μέρος 5ο – H Atari, τα Starbucks και το eBay.

download

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Atari, η επωνυμία της επιχείρησής του προέρχεται από έναν όρο του επιτραπέζιου παιχνιδιού Go. Σε αυτό, όταν ένας παίχτης ετοιμάζεται να αιχμαλωτίσει κάποιο  πιόνι του αντιπάλου του, λέει τη λέξη atari, η οποία είναι κάτι σαν το τσεκ στο σκάκι. Η ίδια η λέξη προέρχεται από την ουσιαστικοποίηση του γιαπωνέζικου ρήματος ataru που σημαίνει βρίσκω στόχο.

Τα Starbucks εμπνεύστηκαν τη επωνυμία τους από τη λογοτεχνία. Για την ακρίβεια, o Starbuck ήταν ο επικεφαλής του πληρώματος του φαλαινοθηρικού πλοίου Pequod, στο μυθιστόρημα Moby- Dick του Herman Mellvile.

Τέλος, το eBay επρόκειτο να ονομαστεί Echo Bay Technology Group, αλλά το domain name EchoBay.com ήταν ήδη κατειλημμένο. Έτσι λοιπόν, επιλέχθηκε το eBay.com που ήταν διαθέσιμο.

 

Πληροφορίες: Από το site Today I Found Out.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s